ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ

Review: Άγγελος Κυπριανός – Ο Οίκος των Βέρεμον

Οι Βέρεμον είναι ο τελευταίος οίκος βρικολάκων στον κόσμο της Μέα. Ο Κάλχας Βέρεμον, βετεράνος πολέμου και επικεφαλής της οικογένειας, φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος για τα παιδιά του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στον αφιλόξενο βορρά, χτίζοντας μια μεγαλοπρεπή έπαυλη και παρέχοντάς τους την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για να μπορούν να ενσωματωθούν διακριτικά στην κοινωνία των ανθρώπων και να αποφύγουν τη φρικτή μοίρα που υπέστησαν οι παλιότερες φατρίες βρικολάκων.

Ωστόσο, τα μυστικά ενός τέτοιου οίκου δεν κρύβονται εύκολα. Τα νεότερα μέλη της οικογένειας ανυπομονούν να γνωρίσουν τον κόσμο και να δοκιμαστούν, αφήνοντας στην άκρη τις ιστορίες των βιβλίων και τις περιπέτειες του πατέρα τους από τον πόλεμο, με τις οποίες μεγάλωσαν.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι προκαταλήψεις των ανθρώπων και η ίδια τους η φύση θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε στροφή. Έτσι θα ανακαλύψουν ότι η ασφάλεια της έπαυλης και τα γνώριμα εδάφη δεν θα μπορούν να τους κρατούν για πάντα μακριά από τους κινδύνους…
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Θέλω αρχικά να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον Άγγελο Κυπριανό για τη φαντασία του και την πρωτοβουλία να γράψει ένα από τα ελάχιστα (αν υπάρχουν άλλα) ελληνικά βιβλία με βρικόλακες. Σέβομαι την προσπάθεια κάθε επίδοξου συγγραφέα να γράψει ένα βιβλίο, το οποίο είναι σίγουρα δύσκολο και χρονοβόρο. Δεν μπορώ, όμως, να μη γράψω κι εγώ με τη σειρά μου την άποψή μου, ακόμη κι αν αυτή είναι αρνητική.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Η γραφή του Κυπριανού δεν ήταν απαραίτητα κακή, αλλά μου θύμισε σε αρκετά σημεία fan fiction. Κάπως επιτηδευμένη και ερασιτεχνική. Οι διάλογοι ήταν ως επί το πλείστων κοινότυποι και αδύναμοι. Θεωρώ την ασταμάτητη χρήση κεφαλαίων και πολλαπλών θαυμαστικών απαράδεκτη για ένα λογοτεχνικό μυθιστόρημα, αρκεί ένα θαυμαστικό για να δείξεις ότι ο χαρακτήρας «φωνάζει».

Η ανάπτυξη του κόσμου ήταν εντελώς απογοητευτική. Μαθαίναμε πληροφορίες σχεδόν αποκλειστικά όταν οι χαρακτήρες πήγαιναν σε κάποιο μέρος ή μιλούσαν μεταξύ τους. Κορυφαίο παράδειγμα: όταν ένας πεθαίνει, ξαφνικά οι υπόλοιποι «θυμούνται» ότι έχει την ιδιότητα να ξαναζωντανεύει (!) – αγγλιστί «respawn».

[Συμβουλή προς Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού: Μη βαριέστε να γράψετε περισσότερα για τον κόσμο στον οποίο τοποθετείτε την ιστορία σας. Οι αναγνώστες διψούν για σωστό world-building. Είναι ο λόγος που διαλέγουν το fantasy, όχι μόνο για να διαβάσουν μια οποιαδήποτε ιστορία που να διαδραματίζεται απλά σε φανταστικό περιβάλλον.]

Η ανάπτυξη των χαρακτήρων, από την άλλη, ήταν καλύτερη. Οι περισσότεροι κατάφεραν να ξεχωρίσουν λόγω των δυνάμεών τους και ορισμένων τονισμένων χαρακτηριστικών τους. Ξεχώρισα ως αγαπημένο τον Άντον Βέρεμον. Και πάλι, όμως, ήθελα περισσότερο βάθος και στους χαρακτήρες.

Τίτλος: Ο Οίκος των Βέρεμον
Συγγραφέας: Άγγελος Κυπριανός
Σελίδες: 322
Εκδόσεις: Πηγή

Δυστυχώς, τα αρνητικά του βιβλίου δεν περιορίζονται μόνο στο περιεχόμενο. Έχω διαβάσει κι άλλα βιβλία των εκδόσεων Πηγή, κανένα δεν είχε τόσο πρόχειρη επιμέλεια. Σχεδόν κάθε σελίδα είχε κι από ένα ορθογραφικό/τυπογραφικό λάθος. Πετύχαινα παραγράφους που έπιαναν ολόκληρες σελίδες, ενώ νοηματικά θα μπορούσαν κάλλιστα να χωριστούν σε περισσότερες. Τα κεφάλαια ήταν επίσης ανούσια μεγάλα (το πρώτο και μεγαλύτερο τελειώνει στη σελίδα 102).

Εμφανισιακά, η έκδοση είναι καλαίσθητη, ειδικά το εξώφυλλο, όπως όλα τα βιβλία των εκδόσεων Πηγή. Στο εσωτερικό, αρκετές σελίδες είναι «στολισμένες» με νυχτερίδες, ιστούς και αράχνες, τα οποία είναι μεν όμορφα, αλλά παραπέμπουν σε άλλα βαμπίρ και όχι αυτά του βιβλίου.

Εν κατακλείδι, λυπάμαι που είχα τόσα αρνητικά να πω για το «Ο Οίκος των Βέρεμον». Στο τέλος μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι όλοι «βιάστηκαν» για να κυκλοφορήσει. Σίγουρα ήθελε περισσότερη δουλειά. Δε θα το πρότεινα ούτε στους φανατικούς, ούτε στους περιστασιακούς αναγνώστες βιβλίων φαντασίας. Ίσως να αρέσει σε αυτούς που διαβάζουν άλλα είδη και αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Άγγελος Κυπριανός

Ο Άγγελος Κυπριανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και μεγάλωσε στο νησί των Σπετσών. Είναι τραγουδοποιός αμερικάνικης φολκ μουσικής με το καλλιτεχνικό όνομα “Remi & the road” και έχει στο ιστορικό του 5 δίσκους και αμέτρητες εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανάμεσα σε άλλα έργα του είναι το μιούζικαλ “ΛΕΤΖΕΝΤΑ”, η ταινία “I DREAMT ABOUT THIS”, καθώς επίσης και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων και στρατηγικής με τίτλο “Meteor Tales”. 

Advertisements

4 thoughts on “Review: Άγγελος Κυπριανός – Ο Οίκος των Βέρεμον

  1. Ένα βιβλίο φεύγει από την λίστα. Πρέπει να ακούγονται και αρνητικές κριτικές για να βελτιώνονται οι συγγραφείς! Κατατοπιστικός όπως πάντα! Μπράβο!

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.