ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ

Review: Γιώργος Μαρτινίδης – Φυγή Κεφαλαίων

Μια γυναίκα βρίσκεται απανθρακωμένη μέσα στο αυτοκίνητό της, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Δίπλα της, μια βαλίτσα που δείχνει να περιείχε χρήματα. Παράλληλα, μια κλοπή δυο εκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικό κολλέγιο της πόλης θα συνδεθεί αναπόφευκτα με την προηγούμενη υπόθεση. Τον Ιούνιο του 2015 που μόλις έγινε το ιστορικό, πλέον, δημοψήφισμα και η χώρα απαυδεί από τα capital controls, o αστυνόμος Δημήτρης Τσέλιος θα αναλάβει να εξιχνιάσει την υπόθεση σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας.

Τέτοιες μέρες, ένα χρόνο πριν, διάβαζα το «Από το πουθενά» του Γιώργου Μαρτινίδη, βιβλίο που μπήκε αμέσως στα αγαπημένα μου. Το πρώτο και μοναδικό τότε μυθιστόρημά του που είχε εκδοθεί το 2011. Φυσικό ήταν να αναρωτηθώ τι απέγινε ο συγγραφέας, γιατί δεν είχε εκδόσει κάτι άλλο; Χάρηκα πολύ όταν ανακοινώθηκε η κυκλοφορία της «Φυγής Κεφαλαίων», αλλά ταυτόχρονα είχα και τις αμφιβολίες μου επειδή άκουγα πως είναι «διαφορετικό».

Μπορώ, πλέον, να δηλώσω ότι λάτρεψα κάθε σελίδα του βιβλίου. Από το πρώτο κεφάλαιο βουτάμε κατευθείαν στα βαθιά με την ανακάλυψη του απανθρακωμένου πτώματος από την αστυνομία. Μας συστήνεται η αστυνομική ομάδα του Ανθρωποκτονιών και ο Δημήτρης Τσέλιος γίνεται το επίκεντρο της αφήγησης, όπου θα παραμείνει μέχρι το τέλος. Διακριτική πρωταγωνίστρια είναι και η οικονομική κρίση της χώρας που έχει πολύ σημαντικό ρόλο, παρόλο που το βιβλίο δε γίνεται ποτέ έντονα πολιτικο-οικονομικό, ούτε παίρνει στάση ο συγγραφέας. Ακολουθούμε κάθε βήμα του αστυνόμου στις έρευνές του, με έναν γρήγορο και συναρπαστικό ρυθμό που δε χάνεται ποτέ (η «Φυγή Κεφαλαίων» δεν προλαβαίνει να κάνει καθόλου κοιλιά στις μόλις 250 σελίδες της).

Τίτλος: Φυγή Κεφαλαίων
Συγγραφέας: Γιώργος Μαρτινίδης
Σελίδες: 2
56
Εκδόσεις: Bell

Κάποια στιγμή προς το τέλος του βιβλίου, φυσικά, συμβαίνει κάτι που ανατρέπει τα πάντα. Αυτή η ανατροπή έρχεται τόσο αναπάντεχα και πετυχημένα που με άφησε κυριολεκτικά άναυδο. Δικαιολογεί απόλυτα για ποιο λόγο η αφήγηση φόρεσε παρωπίδες στον αναγνώστη και ο συγγραφέας δε φώτισε απ’ όλες τις πλευρές τους χαρακτήρες του. Στο υπέροχο νουάρ τέλος μας αποκαλύπτονται επιτέλους όλα, ίσως κλείνει λίγο απότομα, αλλά απολύτως ταιριαστά.

Μπήκε, λοιπόν, και η «Φυγή Κεφαλαίων» στα αγαπημένα μου βιβλία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχω διαβάσει αρκετά ελληνικά αστυνομικά των εκδόσεων Bell και έχω να πω ότι κάνουν εξαιρετικές επιλογές. Ελπίζω πως το επόμενο βιβλίο του Γιώργου Μαρτινίδη δε θα καθυστερήσει άλλα 8 χρόνια, δεν ξέρω πως θα αντέξω! Μέχρι τότε, σας προτείνω ανεπιφύλακτα τα δύο του που ήδη κυκλοφορούν.

Γιώργος Μαρτινίδης

Ο Γιώργος Μαρτινίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Είναι ψυχολόγος και διδάκτορας στο αντικείμενο της μέτρησης του ανθρώπινου παράγοντα στην καινοτομία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Εδώ και μία δεκαετία εργάζεται στη διαχείριση και εφαρμογή ερευνητικών προγραμμάτων. Αξιοποιεί ένα σημαντικό μέρος του λιγοστού ελεύθερου χρόνου του διαβάζοντας και γράφοντας αστυνομική λογοτεχνία. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Από το Πουθενά, κυκλοφόρησε το 2011. Η Φυγή Κεφαλαίων είναι το δεύτερο βιβλίο του.

8 thoughts on “Review: Γιώργος Μαρτινίδης – Φυγή Κεφαλαίων

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.